BÜYÜKŞEHİR İLKOKULU
E-GÜVENLİK POLİTİKAMIZ
AMAÇ :
Günümüz şartları nedeniyle okulumuz öğrencileri tablet, akıllı telefon,bilgisayar,akıllı tahta gibi teknolojik araçları kullanarak çok rahat bir şekilde internet erişimi sağlamaktadır.İnternet kullanımının pek çok avantajı olduğu gibi,doğru ve etkin bir şekilde kullanılmazsa ortaya pek çok dezavantajı da çıkmaktadır.Amacımız bu dijital teknoloji çağında okul personelimizin,öğrencilerimizin ve velilerimizin interneti en güvenli şekilde ve en güvenli ortamlarda kullanmalarına rehberlik etmektir.
SORUMLULUKLAR
· E -güvenlik politikalarının gelişmesine katkıda bulunmak.
· Olumlu öğrenme aşamasında mesleki gelişim için sorumluluk almak.
· Okulu ve içerisindekileri korumak için e-güvenlik konusunda sorumluluk almak.
· Teknolojiyi güvenli ve sorumlu kullanmak.
· Zarar görülmesi durumunda tehlikeyi gözlemleyip ilgili birimlere iletmek.
· Müfredat ile çevirimiçi güvenli eğitimi azami düzeyde ilişkilendirmek
OKUL WEB SİTESİ
· Beylikdüzü Büyükşehir İlkokulu olarak okulumuzun adres ,telefon,fax ve e-posta adresi gibi iletişim bilgileri okulumuz web sayfasında bulunmaktadır.
· Sitemizde yayınlanan tüm içerikler okul müdürümüzün onayından geçtikten sonra bilgi işlem birimi tarafından siteye konulmaktadır.
· Okulumuzun web sitesi bilgi işlem birimimizin sorumluluğunda olup güçlü güvenlik önlemleri alınmış durumdadır.
· Öğrenci çalışmaları, velilerimizden izin belgeleri alındıktan sonra yayınlanmaktadır.
· Okul web sitesinde, velilerimizi ve öğrencilerimizi e-güvenlik konusunda bilgilendirme amacıyla menü kısmında bir sekme açılmış ve buraya çeşitli broşürler ve yapılan çalışmalar eklenmiştir.
· Okul web sitesinin menü kısmına https://www.guvenlicocuk.org.tr/ , https://www.guvenliweb.org.tr/ , https://www.ihbarweb.org.tr/ , http://www.eba.gov.tr/siber-guvenlik adresi eklenmiştir.
E-GÜVENLİK OKUL POLİTİKASI ve KURALLARI
GÖRÜNTÜ VE VİDEOLARIN PAYLAŞIMI
· Okulumuzda,Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü 07.03.2017 tarihli 2975829 sayılı 2017-12 nolu "Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılması" konulu genelge kuralları uygulanmaktadır.Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen 20/11/1989 tarihli Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu vurgusu yapılan bu genelge ile;
1- Sosyal medya (facebook, twitter, youtube, instagram vs) üzerinden öğrenci resimleri, öğrenci videoları başta olmak üzere yapılan paylaşımlara açıklık getirilmiştir.
2- Öğrencilerin ses, görüntü, video kayıtlarının internette, sosyal medyada hukuka aykırı olarak paylaşılması halinde gerekli yasal işlem başlatılacak.
3- İnternette öğrenci resimleri paylaşmak, sınıfta çekilen öğrenci videolarını youtube, facebookta paylaşmak hukuka aykırı ise gerekli soruşturma yapılacak.
· Paylaşılan tüm fotoğraf ve videolar okul politikasına uygun şekilde okul idaresinin izni ve onayı ile paylaşılmaktadır.
· Öğrenci içerikli tüm paylaşımlarda velilerin izinleri alınmaktadır. Veli izni yanında öğrencinin de izni olmadan fotoğrafı çekilip kullanılmamaktadır.
KULLANICILAR
· Öğrenciler tarafından hazırlanacak olan bir video henüz hazırlanmadan önce, bununla ilgili görev alan öğrenciler, öğretmenlerinden izin almalıdır.
· Paylaşılan tüm öğrenci bazlı etkinliklerde, etkinlik öncesinde velilerin izinleri alınmalıdır.
· Video konferans ve canlı dersler Eba ve Meb tarafından onaylanmış resmi siteler aracılığıyla yapılacaktır.
· Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar.
İÇERİK
· Video konferans ve canlı dersler yapılırken, tüm kullanıcıların katılabileceği siteler üzerinden yapılacaktır.
· Video konferans yapılmadan önce diğer okullarla iletişim kurulmuş olması gerekmektedir.
· Okul öğrenci ve çalışanlarını ilgilendiren/içinde bulunduran tüm içerik, ancak kontrol ve onay süreçlerinden geçtikten sonra, paylaşıma açık hale gelecektir.
İNTERNETİN VE BİLİŞİM CİHAZLARININ GÜVENLİ KULLANIMI
· İnternet; bilgiye ulaşmakta en önemli araçlardan biri haline gelmişken, bunu okuldaki müfredat ile ilişkilendirerek doğru bilgiye en güvenli şekilde öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi ulaştırabiliyoruz.
· İnternet erişimlerimizi öğrencilerimizin yaş ve yeteneklerine göre entegre etmiş durumdayız.
· Tüm okulumuza ait bilişim cihazlarımızı kullanım politikamıza uygun şekilde, gerekli filtrelemeleri yaparak güvenli hale getirmiş durumdayız.
· Tüm çalışanlarımız, velilerimiz ve öğrencilerimiz etkili ve verimli çevirimiçi materyallerin kullanımı konusunda bilgilendirilmiştir.
· E-güvenlik ve siber zorbalık konuları belli derslerimizin yıllık planlarına dahil edilmiş olup, bu konularda yıl içinde öğrencilere bilgi aktarımı devam etmektedir.
· Çevirimiçi materyaller öğretme ve öğrenmenin önemli bir parçası olup müfredat içinde aktif olarak kullanılmaktadır.
· Her yıl Güvenli İnternet Günü çevirimiçi derslerimizde işlenecek ve etkinlikler okulumuz web sitesinde yayımlanacaktır.
· Okulumuz, tüm MEB'in resmi kurumlarında olduğu üzere Türktelekom filtrelenmiş ve güvenlik duvarları arkasından sağlanan internet alt yapısını kullanmaktadır. Okulumuzda MEB Bilgi İşleminin yönettiği network cihazları ve bu cihazlara bağlı Access Pointler kullanılmaktadır. Cihazlara erişim güvenliği MEB tarafından sağlanmaktadır. Bireysel cihazlarda ise antivirüs ve işletim sistemi güvenlik duvarları ile ek güvenlik tedbirleri alınmaktadır.
· Okulumuz 5651 yasasına uygun güvenlik prosedürlerini tamamen uygulamaktadır. Kütüphanemizdeki bilgisayarlar, akıllı tahtalar, idari ve öğretmenler odasındaki bilgisayarlar dahil olmak üzere anti-virüs programlarıyla korunmaktadır. Tüm cihazların düzenli güncelleme alması sağlanıp, güvenlik duvarları olası saldırılara karşı açık tutulmaktadır. Ayrıca bilgisayarlarda 360 Total Security Programı kullanılmaktadır.
· Okul içindeki tüm cihazların internet bağlantıları FATİH ağı üzerinden sağlanmakta ve şifre gizli tutulmaktadır.
CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI
· Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır.Öğrencilerimiz sınıfa girdiklerinde cep telefonlarını kilitli bir dolaba bırakıp anahtarı idareye teslim ederler, gün sonunda idareden anahtarı alarak dolaptan telefonlarını geri alırlar. Cep telefonunu dolaba bırakmayan ve cep telefonu ile okul içerisinde video ya da fotoğraf çeken öğrencilere yasaların ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Ödül ve Disiplin maddeleri gereği işlem yapılmaktadır.
· Her türlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir.
· Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez.
· Okulumuz kişisel cep telefonlarının ve bilişim cihazlarının kayıp,çalınma ve hasardan korunması için gerekli tüm önlemleri alır fakat sorumluluk kişiye aittir.
· Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonları bir okul idarecisi gözetiminde kullanabilirler.
· Öğrencilerimiz eğitim amaçlı(web 2 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmak için okul yönetiminden izin almalıdır.
· Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanmalıdır.
· Öğrencilerimiz cep telefon numaralarını yalnızca güvenilir kişilerle paylaşmaları, tanımadıkları güvenilir bulmadıkları kişilerle cep telefonu gibi kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmektedirler.
· Çalışanlar(öğretmen, idareci, personel vb) kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alarak ya da kapatarak görevlerine devam etmelidir.
· Çalışanlar(öğretmen, idareci, personel vb) okul politikasına aykırı davranışlarda bulunursa disiplin işlemleri başlatılır.
· Kurum çalışanları(öğretmen, idareci, personel vb) ve öğrenciler sosyal medya ya da sohbet programları üzerinden öğrenci ya da kurum çalışanlarından gelecek olan ya da kendilerinin gönderecekleri her türlü içerik ve mesajlaşmanın hukuki sorumluluğunu taşımaktadır, uygunsuz olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır. Böyle bir duruma mahal vermemek için gereken önlemler alınır.
E-GÜVENLİK EĞİTİMİ
· Öğrenciler için e-güvenlik müfredatı ilgili derslerin yıllık planlarına eklenerek öğrenciler bu konularda bilgilendirilir.
· Öğretmenler müfredatı e-güvenlik ile entegre ederek yıl boyunca siber zorbalık, kişisel bilgilerin korunması,sosyal medya güvenliği,dijital ayak izi gibi konuları işlemekte,öğrencilere eğitim vermektedir.
· Tüm kullanıcıların internet kullanımları bilgi işlem birimi tarafından takip edilmektedir. Bu bilgi tüm kullanıcılara iletilmiştir. Bilgilendirme çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır.
· Çevirimiçi güvenlik politikası tüm çalışanlarımıza resmi olarak duyurulacaktır.
· 9 Şubat Güvenli İnternet Günü ile ilgili etkinlikler yapılıp, okul web sitesinde paylaşılacaktır. Güvenli İnternet Günü etkinlikleri yapılarak öğretmen ve öğrencilerimizde bu günün önemi ve farkındalığı oluşturulacak ve bu güne yönelik okul koridorları ve sınıflarda pano çalışmalarımız ve sosyal medya paylaşımlarımız olacaktır.
· Okulun personeli, uygunsuz içerikli mesajlaşma, çevrimiçi / siber zorbalık vb. dahil olmak üzere karşılaşılabilecek çevrimiçi riskler ve alınacak tedbirlerle ilgili, "Fatih Projesi Bilişim Teknolojilerinin ve İnternetin Bilinçli,Güvenli Kullanımı" semineri almıştır.
· Okulumuz eTwinning proje ekibi öğretmenleri ebaonline eğitimler http://etwinningonline.eba.gov.tr/ portalinde çevrimiçi Güvenli İnternet kursuna katılmışlardır.
· Okulumuz daha güvenli bir okul için ESAFETYLABEL.EU' de çalışmalarımız devametmektedir.
· Öğrencilerimize Siber zorbalık,internet etiği,sosyal medya kullanımı konularında Güvenli İnternet eğitimi verilmektedir.
· Kurum çalışanlarımıza ,öğrencilerimize ve velilerimize https://www.guvenliweb.org.tr/ adresinden alıntılanan sunumlar yapılmaktadır ve http://www.eba.gov.tr/siber-guvenlik sayfasından personellerimizin,velilerimizin ve öğrencilerimizin faydalanması sağlanmaktadır.
· Öğretmenlerimiz tarafından akran zorbalığı ve internet bağımlılığı konusunda öğretmen,idareci,veli ve öğrenci bilgilendirme farkındalık yaratma seminerleri verilmiştir.
ÇEVİRİMİÇİ OLAYLAR VE KORUMA
· Okulumuzun tüm üyeleri çevirimiçi riskler konusunda bilgilendirilecektir. Eğitimler yapılıp içerikler açıklanacaktır.
· Okulumuzda yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlaşma, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.
· Okulumuzda internet, bilgi teknolojileri ve ekipmanlarının yanlış kullanımı ile ilgili tüm şikayetler okul müdürüne bildirilecektir.
· Okulumuzun tüm üyeleri gizlilik ve güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için resmi okul kurallarına uygun şekilde davranmaları hususunda bilgilendirilir. Yaşanan olumsuzluklarda okul gerekli işlemleri yapmakla sorumludur. Sorunların çözümünde çalışanlar(öğretmen, idareci, personel vb), veliler ve öğrenciler okul ile birlikte hareket etmelidir.
· Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından "eTwinning Faaliyetinin Yaygınlaştırılması"na ilişkin yazısında da bahsedildiği gibi etwinning faaliyetleri okul politikamızın bir parçasıdır.Yıl boyunca müfredata entegre olarak okulumuzda e-twinning projeleri uygulanmaktadır.Okulumuz 2 yıldır yaptığı projelerde çeşitli etiketler ile ödüllendirilmiştir.
· E-twinning ile ilgili projelere okul web sitesinde ve okul içindeki panolarında yer verilmektedir.
· Okul yöneticileri öğretmenlere ve öğrencilere etwinning çalışmalarında yardımcı olmaktadırlar.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KURUMSAL SOSYAL MEDYA KULLANIM KILAVUZU
KILAVUZU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
OKULUMUZ E SAFETY PANOSU